torsdag 24 maj 2012

Mariannes Änglalikör...

Så där ja! Med en ljuvligt ljusrosa ton ståtar nu en flaska immig likör i köket. Nämligen min underbara vän Mariannes Änglalikör gjord på rabarber och angelika (eller kvanne som den också heter). Lite sött och gott till kaffet för den som gillar det. Eller varför inte dränka vårens smarriga rabarberkaka med ett glas angelikalikör. Smaken är frisk men även lite parfymerad beroende på om man tar mer eller mindre av angelikan. Kvannen, Angelica, är faktiskt en av de äldst odlade örterna i Norden. Det är en c-vitaminstinn jätte i kryddlandet och kan bli upp mot 175 cm hög. Sitt vackra namn har kvannen fått efter latinets herba angelica = ängelört. Sen lade vår gode Linné till namnet archangelica = ärkeängel. Enligt legenden var det nämligen ärkeängeln Gabriel som uppmärksammade oss människor på vilken exceptionellt användbar växt detta var. Eller vad sägs om att den kunde bota både tandvärk, hosta, yrsel och framför allt pest. Det ni!  Här kommer receptet, prova gärna.




Mariannes Änglalikör

35 cl sprit
2-3 av vårens rabarberstjälkar
1-2 stjälkar krispig angelica
2-3 dl socker/vit sirap

Skär ner stjälkarna i en glasburk och häll på sprit. Låt stå i fem dagar och sila sedan ifrån.
Söta efter smak. Jag tar lite mer rabarber, men det är en smaksak.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tittar in! Alla hälsningar gör mig jätte glad!
Kram Milla